Blog

Wat is de beste maand om een huis te verkopen of te kopen?

Wat is de beste maand om een huis te verkopen of te kopen?

Is het gunstiger om een huis te kopen in juli of in december? En kan een verkoper die een zo hoog mogelijke prijs wil beter wachten tot het voorjaar, of maakt de tijd van het jaar niets uit?

Corrigeren vanwege stijgende huizenprijzen
Om erachter te komen of er zoiets als een seizoenseffect bestaat, keek Funda naar alle bestaande woningen en appartementen die in de laatste vijf jaar via funda zijn verkocht: in totaal bijna een miljoen objecten.

Nu zijn de huizenprijzen enorm gestegen: in vijf jaar tijd is de gemiddelde prijs per vierkante meter in Nederland bijna verdubbeld. Om een goede vergelijking tussen maanden te kunnen maken, heeft Funda deze trend losgekoppeld van mogelijke seizoenseffecten. De stijgende huizenprijzen zouden anders een vertekend beeld geven in de analyse.

Het beste moment om te verkopen is in mei: dan ligt de transactieprijs per vierkante meter het hoogst

Februari gunstigst voor kopers
Dan de cijfers voor kopers. In welke maand slepen zij de beste deal uit de huizenmarkt? Hiervoor vergeleek Funda het moment waarop een huis gekocht werd met de uiteindelijke transactieprijs. In een grafiek lijken de uitkomsten sterk op die van de verkoper, maar met een paar maanden vertraging. Logisch, want het verkoopmoment komt pas een tijdje ná de publicatie op Funda. Kijkend naar de laagste transactieprijs kunnen kopers het beste in februari hun slag slaan. De minst gunstige maand om te kopen is juli.

Het beste moment om een huis te kopen is in februari

Maand heeft slechts kleine invloed
Dus heeft het zin om te wachten met (ver)kopen tot het meest gunstige moment van het jaar? Dat niet. Want het effect van dat moment is uiteindelijk maar klein. Zeker in vergelijking met de invloed van de stijgende huizenprijzen in het algemeen. Het is handig om te weten, maar kopers en verkopers zouden hun plannen er niet vanaf moeten laten hangen.

 

Bron: https://www.funda.nl/voormakelaars/artikel-makelaar/wat-is-de-beste-maand-om-een-huis-te-verkopen/?utm_source=nieuwsbrief_makelaar&utm_medium=email&utm_campaign=vm

×

Op zoek naar een woning?

Schrijf je gratis in en ontvang automatisch nieuwe woningen in ons aanbod.

Inschrijven