Blog

Invloed van private lease op hypotheek

Invloed van private lease op hypotheek

Veel mensen realiseren zich niet dat een private lease invloed heeft op je hypotheek. Het contract van een private lease auto wordt namelijk geregistreerd bij het BKR (het Bureau Krediet Registratie), onder OA (Operational Autolease). Dit betekent dat een private lease auto invloed heeft op het maximale bedrag dat je kunt lenen.

Wijziging BKR-toets vanaf 1 april 2022
Private lease bestaat uit twee delen: een financieel en een servicedeel (voor onderhoud, belasting, reparatie en verzekeringen). Tot 1 april 2022 wordt alleen het financiële deel geregistreerd bij het BKR, dit bedraagt 65% van de totale leasesom. Het BKR schrijft vanaf april 2022 alle nieuwe private autoleasecontracten in voor 100% van de totaalsom en niet meer voor 65% van de totaalsom. Hierdoor wordt de volledige last meegenomen in de berekening van de maximale hypotheek. Dit kan ervoor zorgen dat je in 2022 een lagere hypotheek kunt krijgen dan in 2021 als je een private leasecontract hebt. Het is nog niet bekend wat het BKR doet met private autoleasecontracten die al bestaan op 1 april 2022. 

Een huis kopen met een private lease contract
Wil je een private leasecontract aangaan, dan is het verstandig om te bedenken of je tijdens de looptijd van het contract van plan bent een huis te kopen. Bedenk dat het leasecontract van grote invloed kan zijn op je leenbedrag. Wat een oplossing kan zijn, is om bij het aangaan van het leasecontract alvast een deel vooruit te betalen. Dit kan alleen lang niet bij elke leasemaatschappij. Een andere mogelijkheid is om op het moment dat je een huis wilt gaan kopen, het bestaande leasecontract af te kopen. Check vooraf goed het contract, want daarin staat wat de gevolgen zijn van het ontbinden van de overeenkomst. Vaak moet je dan een paar termijnen als afkoopsom betalen of bijvoorbeeld een boete van 40% van de resterende leasetermijnen. Het is vaak de vraag of je daarmee uiteindelijk voordeliger uit bent.

Als je al een huis hebt gekocht en je sluit daarna een private leasecontract af, heeft dit geen invloed op je lopende hypotheek. 

Let op: het gaat hier alleen om private leasen, niet om zakelijk leasen.

×

Op zoek naar een woning?

Schrijf je gratis in en ontvang automatisch nieuwe woningen in ons aanbod.

Inschrijven